úterý 26. října 2010

doporučuji

Radan Wagner
Neočekávané náhody
Třicet rozhovorů o umění


Neočekávané náhody - anotace
Soubor rozhovorů nabízí nejen přemítání nad obrazem či sochou. Dotýká se celé řady aspektů kulturní, sociální i politické situace naší neklidné doby. Přibližuje různé časové etapy a zvraty, atmosféru na uměleckých školách, zákazy i jejich obcházení, polooficiální výstavy a první formování na výsluní, zrody a tříbení názorů, prohry i úspěchy. Poodhaluje ale také různé vidění stejných situací, generační specifika či rozdílnou hodnotovou hierarchii a nalézání (ne)smyslu naší existence. Rozhovory, pořízené při různých příležitostech, jsou řazeny chronologicky podle roku svého vzniku. OLDŘICH TICHÝ, MICHAL CIHLÁŘ, MILAN KUNC, JIŘÍ SOZANSKÝ, STEFAN MILKOV, JOSEF ŽÁČEK, RUDOLF NĚMEC, ZLATUŠE MÜLLER, JAROSLAV RÓNA, OTAKAR SLAVÍK, ZDENĚK SÝKORA, MICHAEL RITTSTEIN, VÁCLAV MARHOUL, JIŘÍ NAČERADSKÝ, MARTIN MAINER, ROMAN TRABURA, IRENA JŮZOVÁ, VLADIMÍR NOVÁK, ZDENĚK BERAN, JAKUB ŠPAŇHEL, PAVEL OPOČENSKÝ, VLADIMÍR KOKOLIA, JITKA VÁLOVÁ, JAN PIŠTĚK, PATRIK HÁBL, JAN ŠVANKMAJER, JIŘÍ MĚDÍLEK, RUDOLF SIKORA, JAKUB ŠVÉDA, MICHAL SINGER
Rok vydání: 2010 (1. vydání)

doporučuji

Mark Wigan
Vizuální myšlení
Umění ilustrace

Vizuální myšlení - anotace
Kreslená ilustrace je opět v kurzu! Grafické programy ji v 90. letech zatlačily téměř do role přežitku, počítačové triky se však již omrzely a dobu digitálních montáží či ploché vektorové grafiky opět střídá návrat tradičního řemesla – a opět k tomu přispívají počítače, nové technologie a Internet. Ilustrace jako nejpřirozenější prostředek pro vyjádření sdělení či příběhu má dnes svůj nezastupitelný význam nejen v knihách a komiksech, ale především v reklamě, na obalech výrobků, v korporátním designu (loga), animacích a počítačových hrách, televizním a filmovém designu, interiérech, textilu, ale třeba i při tvorbě písem, tetování, diagramů či na bankovních kartách. Po více než sto letech vychází základní příručka pro všechny zájemce o nový zlatý věk ilustrace: kniha Umění ilustrace Vizuální myšlení. Studenty všech oborů designu, grafického umění, ilustrátory a každého, kdo touží po rozvinutí svých schopností, naučí, v čem spočívá umění „myslet vizuálně“ a převádět slova v působivé obrázky. Nabízí k tomu tradiční i digitální techniky – vše na ukázkách děl a zkušeností současných světových ilustrátorů různých žánrů.
Rok vydání: 2010 (1. vydání)

neděle 24. října 2010

doporučuji


Marek Orko Vácha
Tančící skály - anotace

Kniha vznikla na základě přednášek z náboženství na Biskupském gymnáziu v Brně v letech 1998–2001 a je určena především středoškolským studentům.
Fascinující dějiny naší existence od velkého třesku po vznik samostatně uvažujících bytostí tvoří bohatý zdroj inspirace pro teologii. Jsme bytosti obdarované nesmrtelnou duší a zároveň jsme bytosti utvořené z hmoty 15 miliard let vzdáleného velkého třesku. Prostým vývojem událostí vznikají ze žhavé výhně počátku vesmíru tvorové schopní složit Devátou symfonii nebo vyzdobit Sixtinskou kapli. Jsme obdařeni nesmrtelnou duší a zároveň jsme stvořeni z prachu země. Jsme tančící skály. Čím víc rozumíme vesmíru, tím více si uvědomujeme nesamozřejmost naší existence, nesamozřejmost objevení se života na Zemi – a především nesamozřejmost vzniku nás samých, bytostí obdařených inteligencí a schopností se tomu všemu divit.