neděle 14. listopadu 2010

doporučuji výstavu

1984 - 1995
/Česká malba
generace 80. let/


Wannieck Gallery představí v rámci rozsáhlé výstavy obrazy a kresby celkem 23 umělců. Díla jsou zapůjčena převážně ze skoukromých sbírek i předních galerií a řada z nich bude veřejně vystavena vůbec poprvé. Komplexní výběr obrazů a kreseb dokumentuje tvůrčí vzepětí generace, která se po umrtvujícím období socialistické normalizace razantně přihlásila ke svému právu svobodně tvořit.


Na výstavě budou zastoupeni svými díly následující umělci: Daniel Balabán, Tomáš Císařovský, Jiří David, Stanislav Diviš, Martin John, Vladimír Kokolia, Igor Korpaczewski, Jiří Kovanda, Petr Kvíčala, Martin Mainer, Jan Merta, Vladimír Merta, Petr Nikl, Jiří Petrbok, Jan Pištěk, Otto Placht, Jaroslav Róna, Vladimír Skrepl, Václav Stratil, Antonín Střížek, Margita Titlová-Ylovski, Petr Veselý a Josef Žáček.


“V polovině 80. let 20. století dochází ke zlomu ve výtvarném názoru tehdejší nastupující generace. Po epizodě s expresivní tendencí se prosazuje postmoderní chápání obrazu jako takového, podmíněného do značné míry zvolna se měnící dobou. V reprezentačním průřezu tehdejší tvorbou chceme ukázat základní východiska i z nich vyplývající pokračování tvorby jednotlivých výtvarníků”, vysvětluje kurátor výstavy Richard Adam.

K výstavě bude vydán rozsáhlý katalog, který nabídne na více než 250 reprodukcích výběr toho nejzajímavějšího, co umělci zmiňované generace v letech 1984 až 1995 vytvořili.

Žádné komentáře:

Okomentovat